Prikkelbare darmsyndroom

28 apr

Ik heb regelmatig buikpijn, wat ik even regelmatig ook wijt aan mijn allergieën, maar voor iemand die eigenlijk altijd voor 101 % oplet wat ze binnenkrijgt, is het gek dat er toch vaak buikpijn optreed. Een afspraak in het ziekenhuis volgde. Anderhalf uur wachten en negen buisjes bloed verder hoopte ik dat het ten minste tot een resultaat zou leiden. Een echo en nog wat zaken verder, kwam de uitslag dan ook: waarop getest werd, was geen sprake van. De klachten die ik heb werden eenvoudig in een hokje geschoven, namelijk prikkelbare darmsyndroom.

Besloten werd dan samen met een diëtiste naar het FODMAP-dieet te kijken. Hierbij laat je telkens een bepaalde groep voedingsmiddelen achterwege, om zo te kijken of de klachten verminderen of verdwijnen. Voor mij echt een hele opgave, want wat blijft er over als je door allergieën al weinig kunt eten? Na een aantal weken ga je telkens weer wat producten proberen, om erachter te komen welke voedingsmiddelen precies voor de klachten zorgen. Tot dat stadium ging het goed. En nu zit ik al een week thuis met vreselijke klachten. Het enige wat ik wil is eigenlijk in de foetushouding in bed liggen met een warme kruik. Geen energie, alleen maar pijn.

Ik heb vanmiddag een gesprek met de diëtiste van het ziekenhuis en ik hoop dat zij me wat passend advies kan geven. Ik wil graag terug naar de weken voor deze, toen ik ook hield aan het dieet, maar toch nergens last van leek te hebben. Zoals tijdens Pasen.

Om het geheel toch nog iets positiever af te sluiten, eindig ik met een paar vrolijke Paasfoto’s. Het was die dag best wel mooi weer. Beter dan Koningsdag. Hoe hebben jullie Pasen en Koningsdag gevierd? (ik typ nog steeds automatisch Koninginnedag hah)

7 reacties op “Prikkelbare darmsyndroom

  1. Ik denk dat ik ook een of andere versie heb van het prikkelbaredarmsyndroom, maar voor mij is het wel draaglijk, dus voorlopig ga ik het niet laten onderzoeken ofzo. Maar ik kan me voorstellen dat het in combinatie met allergieën verschrikkelijk vervelend is. Hopelijk is je gesprek goed geweest & ben je snel weer beter! Liefs 🙂

  2. Irritant, want het is zo herkenbaar! Ik heb ook mijn hele leven al last van buikpijn gehad. En er werd maar niets gevonden, dus kreeg ik ook hetzelfde te horen. Soms heb ik fasen dat ik er weinig last van heb, andere momenten meer. Wat mij vroeger ooit heel erg heeft geholpen was accupunctuur. En die andere momenten dat ik het heb, heb ik het geaccepteerd. Vreemd genoeg. Want ergens weet ik niet meer beter, omdat ik het al zo lang heb.

    Mijn Pasen ging niet zoals gepland. Ik wilde er op uit, maar kwam terecht in het ziekenhuis met gebroken vliezen. Dus daar heb ik een week gezeten. Ik heb in mijn ziekenhuiskamer paaseieren verstopt voor mijn zoontje 🙂

  3. Super vervelend zeg. Ik weet hoe je je voelt ik heb namelijk ook PDS en het kan super pijnlijk zijn. Heel veel beterschap en hopelijk komt er bij het zkh wat uit.

  4. Bah wat vervelend! Ik hoop dat je snel vind waar die buikpijn vandaan komt.
    Vroeger had ik dit met hoofdpijn/migraine. Bleek het aan eten te liggen en nog een aantal factoren maar voor dat ze het vonden waren we ook 15 jaar verder…
    Sterkte nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *