Over leven met allergieën

3 feb

Over leven met allergieën, of moet ik zeggen overleven met allergieën? Je zal maar alles kunnen eten. Terwijl ik dit denk, stijgt er iets van woede in mijn hoofd op. Het is niet eerlijk. Maar, er is wel meer niet eerlijk. Er zijn zaken die een stuk oneerlijker zijn dan de strijd van mijn lichaam tegen bepaalde producten. Ondanks dat, is deze strijd ook geen pretje. Vooral de laatste maanden niet. Ik weet niet eens meer hoe het is om geen buikpijn te hebben. Het is niet altijd even heftig, maar naarmate de dag vordert wordt de aanwezigheid van die pijn groter, kan ik er niet meer om heen.

Buikpijn, soms krampend, soms misselijkmakend. Momenten dat ik alleen nog maar op bed wil liggen, een kruik tegen mijn buik gedrukt, hopend dat het niet te lang duurt. Ik heb die ‘waslijst aan allergieën’,  een lijst die nog steeds groeit. Maandag ging ik naar de huisarts, die me maar meteen doorstuurde naar het diagnostisch centrum.

Zoals ik eerder schreef: Hoe erg ik ook van eten houd, er zullen heel veel producten zijn die ik nooit (meer) zal eten. Niet omdat ik het niet lust, maar simpelweg omdat mijn lichaam ze niet accepteert. Mijn liefde voor eten gaat gepaard met een waslijst aan allergieën (variërend van aardappel (chips, frietjes) tot chocola en van rundvlees tot soja) en de daarbij behorende allergische reacties, van onschuldig brandende ogen tot levensbedreigende reacties, waar ik zonder professionele hulp en een zogenaamde EpiPen het niet zal overleven. Het vergt vooral voor de mensen om mij heen flink wat aanpassing. Bij vrienden eten is lastig, om over een avondje uit eten gaan maar niet te spreken. Ikzelf vind het enorm vervelend, maar ik ben er inmiddels aan gewend geraakt en ik zie het vooral ook als een uitdaging om met een beperkt  ‘assortiment’ toch aan de slag te gaan. Door creatief om te gaan met de producten die voor mij beschikbaar zijn, lukt het me toch nog redelijk veelzijdig te eten.

3c5699f599265d0397e5e02cee2946a6

Die allergieën? Eigenlijk kan ik er mee leven en zie ik het niet eens altijd als mijn vijand, kom maar door met al die onbewerkte en gezonde producten, waarvan de kans groter is dat mijn lichaam er niet op reageert. De keerzijde is, dat mijn waslijst groeit en ik niet weet waar het op uit gaat draaien. Soms ben ik wel eens bang dat het nooit ophoudt.

Ik ben bang voor coeliakie; dat ik straks geen brood of pasta meer kan eten. Dat ik alle gluten moet schrappen. Er blijft op deze manier zo weinig over.. Voor veel producten zijn er vervangers, maar wat als je ook daar allergisch voor bent?

Wat ik lastig vind is dat ik eigenlijk heel veel vragen heb, hoe kan het bijvoorbeeld dat ik voor sperziebonen niet allergisch ben maar voor alle overige peulvruchten wel, terwijl het allemaal tot diezelfde vlinderbloemenfamilie behoort? Pinda’s behoren ook tot die familie (kan bij mij een anafylactische shock veroorzaken, zonder EpiPen red ik het dan niet). Het schijnt niet vaak voor te komen dat er een allergie bij (bijna) alle peulvruchten optreedt.. en toch, bij mij dan weer wél behalve bij sperziebonen. Ik snap het niet hoor.

Hoe ouder ik word, hoe sterker ik het gevoel heb dat ik me niet neer wil leggen bij al die allergieën. Ik wil juist steeds meer uitproberen, maar de kans dat het fout gaat wordt daarmee natuurlijk ook weer groter. Voor nu zit er niets anders op dan de uitslag van het bloedonderzoek af te wachten, hopelijk is dan duidelijk wat deze keer de boosdoener is en kan ik daarmee aan de slag!

Lang verhaal, van me afschrijven helpt..

21 reacties op “Over leven met allergieën

 1. Het lijkt mij heftig om zoveel allergiën te hebben. Je moet er inderdaad altijd rekening mee houden. Even naar de supermarkt gaan zit er niet in denk ik? Ik hoop voor je dat je geen coeliakie hebt!

 2. Pfff ja, gek eigenlijk dat je dan tegen bepaalde dingen wel kunt, maar andere dingen uit dezelfde familie of van dezelfde soort weer niet. Het lijkt mij heel heftig allemaal, vooral ook om te weten dat als je per ongeluk iets verkeerd eet, dat hele nare gevolgen kan hebben.

 3. 🙁 klinkt inderdaad als heel naar, al die allergieën! Ik hoop met je mee dat je gewoon nog gluten mag blijven eten, het is maar naar dat je steeds meer beperkt wordt in de dingen die je kan eten…

 4. Heel vervelend, dat je altijd op dingen moet letten lijkt me, al went uiteindelijk alles. Hopelijk mag je gluten blijven eten, anders wordt het aanbod van eten nog kleiner.

 5. oei dit klinkt zeker pijnlijk. Heb je misschien toch wel gluten of lactose? Ik weet hoe het voelt ik ben zelf lactose intolerant. Als je weet wat je hebt dan ga je u beter voelen. 🙂

 6. Och jeej, wat vervelend dat je lichaam zo heftig reageert op bepaald eten. Je zult vast al wel gigantisch veel geprobeerd hebben. Ik weet niet of je hier iets aan hebt, maar van een collega hoorde ik laatst dat zij naar de spiritueel/homeopathisch iemand geweest is. Die vertelde haar precies waar ze wel en niet tegen kon, op basis van een urineonderzoek. Zij blijkt nu ineens veel meer te kunnen eten dan ze vooraf dachten. Zij had ook altijd enorme buikpijn. Misschien is het iets om naar te zoeken. Of het bij je werkt, weet ik natuurlijk niet. Ik hoop echt dat je straks zoveel mogelijk kan eten als dat je wilt, zonder dat je hier last van hebt

 7. Wat heftig, als je geen allergie hebt kan je dit jezelf echt niet voorstellen. Hopelijk valt de uitslag van het bloedonderzoek mee en word het je niet nog moeilijker gemaakt!

 8. Vind het zo naar voor je dat je niet alles kunt eten en met je neus bovenop etiketten moet zitten. Ik herken alles, helaas. Weet hoe klote het is om overal op te moeten letten en om niet zomaar alles te kunnen eten. Ik hoop dat je snel de uitslagen van het bloedonderzoek hebt!

 9. Dit lijkt mij ook zo moeilijk om te weten te komen waarom je welke product niet en wel kunt eten. Wel vind ik het knap dat je toch dingen wilt uitproberen ondanks de consequenties.

 10. Totaal onleuk van je lichaam om je het juist met eten lastig te maken. Maar ik weet ook dat met uit eten gaan, als je een goed restaurant met een goeie kok hebt, dat die zijn of haar best doet om je dan toch iets lekkers voor te zetten.
  Kijk, er zijn dingen die ik niet lekker vind of liever niet eet. Maar als het moet, kan ik het wel eten. Ik heb ook niet zo heel snel last van mijn maag (alleen van drink yoghurt… echt. Ik weet niet wat ze daar in doen. Gewone yoghurt is geen probleem. Maar die melkproducten met smaakjes? Blergh.) Het lijkt me vervelend als je niet kunt eten, wat je eigenlijk gewoon lekker vind.
  Maar! Als het niet anders kan, dan is het gewoon zo. Ik zou heel blij zijn als ik sperziebonen zou mogen blijven eten. Die zijn zo lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *