Open Monumentendag 2016

5 okt

Dag. Dagen. Van kleins af aan ben ik eigenlijk al een regelmatige bezoeker van die dag, of dagen dus. Open Monumentendag. Een aantal jaren niet geweest, maar dit jaar kwam het gevoel ineens weer bovendrijven, een soort drang om plekken te bezoeken en te bekijken waar je normaal gesproken niet komt of kan komen. Verborgen plekken in een vertrouwde stad, waar je elke stoeptegel onderhand kent.

Op zaterdag togen mijn vader en ik de stad in. Den Haag. Ik wilde wat hofjes bekijken. Tuinen omringd door huizen. Huizen uit vervlogen tijden, maar nog steeds bewoond, zij het uiteraard door andere mensen. Een oase van rust, midden in de stad.

img_7565

Ik zou er zelf wat graag willen wonen. Landelijk leven, in een bruisende stad. Doe mij dat maar. Zeg nou zelf, dat ziet er toch leuk uit zo? EÊn van de bewoners liet ons haar woning zien. De huizen waren oorspronkelijk voor kleine huishoudens bedoelt, maar mooi om te zien wat er dan toch nog met zo’n kleine ruimte gedaan kan worden.

img_7526

We bezochten daarna enkele kerken, het Nutshuis met een bijzonder dikke kluisdeur en het Berlagegebouw. Praktisch daartegenover staat het oude stadhuis, waarin mijn ouders jaren geleden getrouwd zijn. Best bijzonder om in de bewuste zaal een kijkje te nemen. Gezien in het fotoalbum, de buitenkant zeer vertrouwd. Van een eerder bezoek herinner ik me weinig, maar nu dan toch nog eens bezocht.

Toerist in eigen stad; omdat je een plek nooit helemaal kunt kennen.

 

 

8 reacties op “Open Monumentendag 2016

  1. Ik ben ook fan van toerist in eigen stad te zijn! Al doe ik het veel te weinig, terwijl ik in de prachtige stad Gent mag studeren. Zelf heb ik nog nooit een openmonumentendag gedaan, dus dat is ook iets dat op mijn todolijstje komt 🙂 Leuke foto van die zonnewijzer! Liefs 🙂

  2. Ik houd sowieso van cultuur en historie. Dus dit soort ‘evenementen’ zijn echt aan mij besteed, al is het er dit jaar niet toe gekomen. Doordat ik wel veel vrienden uit het buitenland ontvang, heb ik wel geleerd om met andere ogen naar mijn eigen stad te kijken. De details in de historische architectuur bijvoorbeeld in de binnenstad. Of mooie sculpturen. Arnhem zit vol met mooie dingen en zo heeft iedere stad wat. Leuk dat je zo ook je eigen stad beter hebt leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *