Het leed dat ‘leven met allergieën’ heet

14 apr

Ik houd onwijs veel van voedsel. Het bereiden ervan en uiteraard ook het eten zelf. In alle soorten en maten, het liefst zo natuurlijk mogelijk, zonder allerlei toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen en andere troep. Eten is iets waar ik echt van kan genieten, ik vind het dan ook helemaal niet erg om lang in de keuken te staan om iets lekkers op tafel te zetten. Het is voor mij meestal een moment om een beetje tot rust te komen na een lange dag. Een momentje voor mezelf.

Toch is er iets wat dit voor mij moeilijk maakt. Hoe erg ik ook van eten houd, er zullen heel veel producten zijn die ik nooit zal eten. Niet omdat ik het niet lust, maar simpelweg omdat mijn lichaam ze niet accepteert. Mijn liefde voor eten gaat gepaard met een waslijst aan allergieën (variërend van aardappel tot chocola) en de daarbij behorende allergische reacties, van onschuldig brandende ogen tot levensbedreigende reacties, waar ik zonder professionele hulp en een zogenaamde EpiPen het niet zal overleven. Het vergt vooral voor de mensen om mij heen flink wat aanpassing. Bij vrienden eten is lastig, om over een avondje uit eten gaan maar niet te spreken. Ikzelf vind het enorm vervelend, maar ik ben er inmiddels aan gewend geraakt en ik zie het vooral ook als een uitdaging om met een beperkt  ‘assortiment’ toch aan de slag te gaan. Door creatief om te gaan met de producten die voor mij beschikbaar zijn, lukt het me toch nog redelijk veelzijdig te eten.

Ik zal op dit blog recepten delen die, in elk geval voor mij, allergenenvrij zijn. Wie weet is dat ook voor anderen interessant, of anders gewoon ter inspiratie  🙂

5 reacties op “Het leed dat ‘leven met allergieën’ heet

 1. Dat is zeker erg lastig en vooral ook jammer. Iets dat je nooit gegeten hebt, nou ja dat kun je naast je neerleggen, maar als je vaak naar en ziek wordt is dat heel vervelend. Het scheelt al een hoop als je naasten goed begrijpen dat het geen aanstellerij is.
  Ik heb jarenlang voor een dierbare met een lange lijst aan allergenen en intoleranties gekookt, dus misschien kan ik je ook nog eens een recept leveren

  • Precies, hoe je naaste omgeving er mee omgaat, is het belangrijkste. Toch zou het fijn zijn als er in het algemeen wat meer begrip voor kan worden opgebracht, ik heb soms wel het idee dat ik niet helemaal serieus genomen word, dat mensen denken dat ik me aanstel.

   Recepten zijn natuurlijk altijd welkom 😀

 2. Pingback: 10 Food Confessions Tag | And Other Things

 3. Pingback: Kersenrood | And Other Things

 4. Pingback: Get-to-know-me Tag | And Other Things

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *