Kerstdiner – smaakt naar meer

5 jan

Niet eerder in mijn leven vierde ik zoveel kerstdagen achter elkaar. Vier avonden lang, veel te veel eten bij familie. Kerstavond zelf was dit jaar voor mij. Het was mijn taak een kerstdiner in elkaar te knutselen, dat had ik al een maand van tevoren bedacht. Wat het zou gaan worden, dat was iets waar ik tot op de dag zelf, nog niet zeker van was. Een moment om eens flink uit te pakken Γ©n eens iets te maken wat niet dagelijks op het menu staat. Wat het is geworden?

Een paar hapjes had ik al bedacht. Wat soorten kaas, stokbroodje erbij. Qua vlees wilde ik sowieso niet te veel uitpakken. Ik ben niet zo’n grote vleeseter. Nooit geweest ook, al vind ik een stukje vlees wel lekker.

Uiteindelijk werd het een kaasplankje met Port Salut, geitenkaas met honing en Camembert. De eerste vind ik heerlijk, de tweede is favoriet bij vriendlief en de derde uiteindelijk bij geen van beiden, wat een aparte smaak.. Dit aten we samen met wat stokbrood.

Tapas is altijd een goed idee. Makkelijk te bereiden, kost weinig tijd en altijd goed! Ik had voor mijzelf prikkertjes met komkommer, mozzarella en wat ham. Β Voor het vriendje maakte ik het met zongedroogde tomaatjes, mozzarella en ham. Voor ieder wat wils.

Ik maakte hartige cupcakes met rijst, courgette, sperzieboontjes, courgette en ei. Ik kon het niet laten wat groente toe te voegen. Op verschillende sites en in de Allerhande kwam ik aspergetips en haricots-verts gewikkeld in pancetta tegen. Voor mij een wat minder idee, dus maakte ik sperziebonen gewikkeld in spek uit de oven. Vast net zo heerlijk πŸ˜‰

Als hoofdgerecht hadden we vlees op het menu. Ik aan de varkensrollade en meneer kreeg hertenbiefstuk. Dit in combinatie met cranberry-compote, heerlijk! Het vergde best wat timing en oplettendheid, te meer omdat ik bovenstaande hapjes allemaal tegelijkertijd klaarmaakte.. Wie doet er dan ook drie uur van tevoren pas boodschappen? Yes, it is me.

Wat zaten we vol, nog voor het nagerecht moest komen. Uren later stond ik pas weer in de keuken om gevulde appels te maken. Uithollen met de appelboor. In een kom rozijnen, havermout, kaneel, wat suiker, boter en wat appel van de binnenkant mengen. Voorzichtig de appel weer vullen en een kwartiertje in de oven op een graad of 180. Eenmaal uit de oven serveren met vla, ijs of slagroom. Wij gingen voor vla en aardbeien. Genieten.

Hoe was jullie kerst?

7 reacties op “Kerstdiner – smaakt naar meer

  1. Mmm dat dessert ziet er lekker uit! Hoe komt het dat je zoveel verschillende dingen at? Bijvoorbeeld dat dessert (de appel en jij die vla?) πŸ™‚ Of was er gewoon zoveel keuze? Het klinkt alleszins allemaal heel lekker, ik zou niet kunnen kiezen, haha. Liefs!

  2. Kerst is altijd om uit te pakken, zeker met gerechten. Het is ook herkenbaar dat op een gegeven moment je zo vol zit en dan nog het dessert moet komen. Ik had wel lekker uitgerust in deze kerst vakantie. Jammer het is nu voorbij.

  3. Wat veel werk zeg! Ziet er goed uit πŸ™‚ Wij gourmetten altijd in Duitsland met kerstavond. Eerste kerstdag laten we eten bezorgen. Tweede Kerstdag gaan we weer naar Nederland en aten we bij mijn vriend. Iedereen zou een gang bereiden, maar wij zaten de hele dag in de auto. We hadden ‘verse’ soep bij de Jumbo gekocht en dat viel gelukkig erg in de smaak, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *